Friday, November 15, 2013

Ayam Masak Kicap Kari


Saja nak share resepi... Bila Dah masak, snap pic, upload kat FB & IG... Pastu tggu kawan2 komen & like... ahahahaha... Mak kata berdosa buat org kecur air liur :( Oleh itu, saya berbesar hati berkongsi resepi ini dengan semua yang menjengah blog saya :)


Sebenarnya nak buat ayam masak kicap simple je.. Tapi bila tengah masak otak ke pulau Sipadan, ini lah hasilnya... Tak sangka sedap. Ini kids yang kata... *kids kalau bab makan tak reti nak menipu.. Kalau tak sedap tak lah dorg ulang makan banyak kali.. hehe




AYAM MASAK KK (kasi glamer skit nama resepi nie)

Bahan-Bahan :
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 biji Kentang (dipotong ikut suka)
- 1 biji Tomato (belah 8)
- 2 sudu besar Cili kisar (cili kering)
- 1 sudu besar serbuk kari 
- Serbuk kunyit
- 1 biji Bawang merah (hiris membulat)
- 3 ulas Bawang putih (diketuk)
- 1 inci Halia (hiris)
- Cili Merah 
- Setangkai Daun kari
- Kicap Manis (kipas udang)
- Garam
- Gula
- Sedikit air
- Minyak Masak

Cara-Cara :
- Ayam yang dicuci & ditoskan airnya. Gaul dengan Garam & Kunyit. Goreng hingga masak dan toskan minyaknya (nak garing pun boleh).
- Kemudian goreng kentang yang dipotong hingga kekuningan dan tos minyaknya.
- Panaskan minyak, tumis cili kisar & serbuk kari sehingga pecah minyak (gaul kedua bahan ini sebelum tumis)
- Masukan bawang putih, halia, cili merah, bawang merah & daun kari. Gaul hingga bahan-bahan ini layu.
- Tuang sedikit air kemudian masukan kicap manis, garam, gula. Gaul hingga sebati rasanya. 
- Masukan Ayam, kentang dan gaul hingga sekata. 
- Akhir sekali, masukan tomato. Kacau hingga tomato masak, barulah dipadamkan api.


*kalau nak kurang pedas, boleh dikurangkan pengunaan cili.

Boleh dihidang bersama nasi panas atau makan bersama roti (gardenia atau nan). Ada rasa kari dalam masakan ni.. 

Selamat mencuba =)




No comments:

Post a Comment